Düzce Tarihi, Coğrafi Yapısı , Ulaşım

1999 yılında il statüsü kazanmış, Batı Karadeniz’de bulunan şirin ve yemyeşil bir şehirdir. 2016 yılında yapılan nüfus sayımına göre 370.371 kişinin yaşadığı Düzce, Karadeniz kıyısına paralel dağlara sahiptir. 1999 yılında yaşanan yıkıcı deprem sonucunda şehir ekonomik açıdan büyük darbe almıştır. Güzümüzde, sanayi faaliyetlerinin yanı sıra tarım, hayvancılık ve ormancılık halkın temel geçim uğraşları arasında yer almaktadır. Şehrin iki metropol kent arasında yer alması da ekonomik yapısını daha dinamik kılmaktadır." Batı Karadeniz’de ayakta kalan tek antik kent olması Düzce’yi tarihî açıdan da ayrıcalıklı bir konuma getirmektedir.

Düzce, MÖ 1390-800 yılları arasında Hititlerin hüküm sürdüğü bir coğrafya olmuştur. Bu kadar eskilere dayanan bir tarihi bulunan Düzce, tarihî açıdan dört döneme tanıklık etmiştir. Bu devirler; Britanyalılar Devri, Roma ve Bizans Devri, Osmanlı Devri ve Cumhuriyet Devri olarak isimlendirilmektedir. Düzce ve çevresinin bilindiği dönem ise 15. yüzyıldır. Özellikle Evliya Çelebi’nin Seyahatname eserinin ikinci cildinde Düzce’de bulunan bir Tuz Pazarı’nın adı geçmektedir.

Britanyalılar Devri’nde Düzce neredeyse ortada yoktur. Britanyalıların yaşadığı yerin doğusunda geniş bir ova ve bataklıktan meydana gelmektedir. Roma ve Bizans Devri’nde ise ilk döneme nazaran gelişmeler görülmeye başlanmıştır. Britanyalılar Devri’nde mevcut olan bataklıklar Romalıların eliyle ıslah edilmeye başlanmıştır. Romalıların ardından Bizanslılar gelmiş ve bu dönemin sonunda Düzce parlak devrini yaşamaya başlamıştır. 1323 yılında Osmanlı Devri’ne gelindiğindeyse bölgeye Konsopa adı verilmiştir. Bu dönemde Düzce aşama aşama gelmişmiş ve 1871’de ilçe merkezi konumuna gelmiştir. Cumhuriyet Devri ile birlikte ise Türkiye’nin diğer bölgeleri gibi Düzce’de gelişim göstermiş; D-100 ve TEM otoyolları ile ulusal ve uluslararası düzeyde önem kazanmıştır.

Düzce, antik zenginlikleri, doğa harikaları ve kültürel varlıkları ile gezip görmeye değecek yerler arasındadır.

Coğrafi Yapısı 

Düzce il merkezi 39051 dakika kuzey enlemi ile 31008 dakika doğu boylamında yer alır. Türkiye'nin illeri arasındaki yeri, Bolu ili topraklarının batı ve kuzeyinde Sakarya ilinin doğusunda ve Zonguldak İlinin güneybatısında yer alır. Kuzeyinde Karadeniz ile sınırdır. Diğer illerle sınırlarını tabii sınırlar oluşturur. Bu sınırlar kuzeybatıda Sakarya ile Melen Çayı, batı ve güneyde dağların üst kısımları oluşturur. Deniz seviyesinden yüksekliği 160 metre kadardır. Yollara göre doğu-batı yönünde uzanan D-100 karayolu ile TEM otobanı üzerinde yer alır. Bu yollar il merkezinden geçer. Bu konumu ile Avrupa-Asya arasında transit yol üzerindedir. D-100 karayolu il merkezinden ayrılarak Akçakoca ilçesi üzerinden Zonguldak İline bağlanır. Düzce bu konumu ile yol kavşağı şehridir. Karadeniz Bölgesi'nin sınırları içinde kaldığından genel özellikleri ile Karadeniz ikliminin etkileri görülür. Ancak Karadeniz ikliminin yanı sıra Akdeniz ve Karasal iklimleri arası geçiş özelliği gösterir. Karadeniz bitki örtüsü zenginliğini kent çevresindeki doğala yakın alanlarda gözlemek mümkündür.

Düzce Ulaşım

Düzce, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nin batısında, Bolu ilinin batı ve kuzeyinde, Sakarya’nın doğusunda ve Zonguldak’ın güneybatısında yer almaktadır. Kuzeyinde Karadeniz ile sınırlı olan Düzce, deniz seviyesinden 160 metre kadar yüksektir. Karayollarına göreyse doğu-batı yönünde uzanmakta olan D-100 ve TEM otobanı üzerinde yer almaktadır.

Batı Karadeniz'in şirin yemyeşil şehri Düzce'ye ulaşım çok kolaydır. Hem İstanbul, hem de Ankara tarafından otobanları kullanarak Düzce'ye rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Düzce ile Türkiye'nin en büyük iki ili olan Ankara ve İstanbul'u birbirine bağlayan TEM otoyolu ve D-100 karayolu üzerinde bulunduğundan ulaşım son derece kolaydır. Düzce İli Akçakoca İlçesi ile Karadeniz'e açılmakta olup, Akçakoca iskele barınağı ticari amaçlarla kullanılmaktadır. Ancak Denizyolu ile yolcu ve yük taşımacılığı yapılmamaktadır.

Zonguldak Düzce arası yaklaşık 116 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 2 saat kadar sürmektedir.

Sakarya Düzce arası yaklaşık 72 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 1 saat 10 dakika kadar sürmektedir.

Kocaeli Düzce arası yaklaşık 129 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 1 saat 40 dakika kadar sürmektedir.

Ankara Düzce arası yaklaşık 235 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 2 saat 30 dakika kadar sürmektedir.

İstanbul Düzce arası yaklaşık 220 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 3 saat kadar sürmektedir.

Bursa Düzce arası yaklaşık 230 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 3 saat 15 dakika kadar sürmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

81 Dünya Düzce Günleri