Sivil mimarinin güzel örneklerini barındıran Düzce'nin Akçakoca ilçesinde 200 yıllık çantı evlerinin bulunduğu Tarihi Mahalle'de kadınlar tarafından kurulan yöresel ürünler pazarına gelenler, tarihi havayı soluma imkanı buluyor. Yöresel ürünlerin satıldığı pazar kuran kadınlar, üretiyor, tanıtıyor, koruyor, kazanıyor, ve tarihi dokuyu geleceğe taşıyor. Akçakoca Yukarı mahallede bulunan tarihi yöresel Pazar, sivil mimarisi ve geçmişten günümüze aktarılan yöresel ürün ve lezzetlerin yer aldığı değerlerimizden biridir. Akçakoca Yukarı Mahalle’de 200 yıllık çantı evlerin arasında kurulan özel bir mimari ile inşa edilen 130 tarihi ev, kadınlar pazarına gölge oluyor. Yöresel pazar hafta sonları pazara gelenlere tarihi havayı soluma imkanı sunuyor. Bölgedeki tarihi dokuyu geleceğe taşımayı hedefleyen pazarda yöresel ürünlerin yanı sıra hediyelik eşyaların satıldığı pazarın en farklı ürünleri Akçakoca’nın meşhur Mancarlı pidesi ve melengüçceği tatlısı..
Genel olarak üretici kadınlarımızın kendi el emekleri ile üretmiş oldukları oya, örgü vb. ürünleri yine kendileri tarafından satmakta oldukları pazar alanı her cumartesi günleri hizmet vermektedir. Bu pazaryeri ile kadınlarımız hem ekonomilerine katkı sağlamakta, hem de sosyal çevrelerinin gelişmesi sağlanmaktadır.
Akçakoca ilçesi Yukarı Mahallede tarihi cumbalı evlerin gölgesinde, yöre halkının el emeklerini sergiledikleri ve satışını gerçekleştirdikleri bu pazarda; Melengücceği tatlısından, mancarlı pideye, köy ekmeğinden, ev makarnasına ve keşe kadar çok çeşitli ve zengin yöre mutfağı ürünlerinin satışının yanında, geleneksel el sanatları zenginliğini gösteren, oklava, yer sofrası, kadınların yöresel giyimlerinde kullandıkları şalvar, yazma ve çeşitli işlemeler, yöredeki etnografik zenginliğin sergilendiği alanlar geçmişi günümüze taşıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder