İlimiz sınırları içerisinde, dini ve mimari açıdan önemi bulunan ve inanç turizmine yönelik birçok tarihi yapı, mezar ve türbe bulunmaktadır.
Akçakoca Merkez Camii
Akçakoca kent merkezinde sıra dışı görünümüyle dikkat çeken Merkez Camii, tek kubbe sistemiyle yapılan camilerin aksine çağdaş mimarisi ile dikkat çekiyor.
Temeli 1989 yılında atılan ve 2004 yılında hizmete açılan camiinin kubbe yüksekliği 1 metre minare yüksekliği ise 58 metredir.
Türk ve modern mimari sentezlerin uygulandığı camii , Türkiye’de bu tarz mimari şeklinde inşa edilen tek camiidir.
En belirgin özelliği klasik tek çatı sistemi yerine Selçuklu mimarisinde kullanılan sekizgen köşelerin üzerine oturtulmuş Türk otağ çadırından esinlenilmiş bir çatı sistemine sahip olmasıdır.
İç mekanı vitray camlarla süslenirken, kubbe kaplamalarında 32 ton bakır levha kullanılmıştır.
Selçuklu Kıl Çadırlarından esinlenerek yapılan Camiimiz, bünyesinde dini vecibelerin yerine getirilebileceği yerlerin dışında birçok sosyal ihtiyaca cevap verebilecek alanları bulunmaktadır.
Bunlardan farklı mimari teknikler kullanılarak inşa edilmiş çantı tipi Cuma camileri en fazla dikkat çekenler arasındadır. Genel olarak Manav Türklerinin yerleştiği köylerde bulunan çantı tipi camiler Düzce’nin Akçakoca ilçesindeki en eski dini mimari örnekleridir.1323 tarihinden sonra yöreye yerleşen Türklerin ibadet etmek amacıyla merkezi bir köyde inşa ettikleri camilerdir. Yakın çevredeki köyler cuma namazı için camilerde toplanırlardı.. Bu nedenle bu camiler genel olarak cuma Camisi olarak adlandırılmıştır. Yörenin bol ağaçlı olması nedeniyle tamamen çantı tekniği kullanılarak ahşaptan çivi kullanılmadan, kütüklerin birbirine kertilmesiyle inşa edilen camilerdir.
Akçakoca’ya 15 km mesafede bulunan ve 1877 yılında Osmanlı Rus savaşı ardından Artvin’den gelen Hemşinli’lerin kurduğu ve Hemşin Köyü’nde bulunan Tarihi Hemşin Köyü Camii’dir.
Birinci katında taş işçiliği örneği, ikinci katında ise çantı tekniği kullanılarak inşa edilen camii 150 yıla yaklaşan bir geçmişe sahiptir.
Minaresinin de ahşap olduğu Hemşin camii mihrap ve minberi, tavan işçiliği ile dikkat çekmektedir.
Orhan Gazi Camii
Osmanlı Devleti’nin kurucularından Orhan Gazi’nin gelip konakladığı ( Miladi 1323) ve kendi adıyla anılan bir de camii yaptırdığı bilinmektedir.
Bundan 687 yıl evvel Çantı tekniği ile uzun kütüklerin birbirine geçirilmesiyle, çivisiz olarak inşa olunan, Tarihi Osmanlı Mescidi’nin kurulu bulunduğu alanda sarıklı mezar taşları da ayrıca dikkat çeker.
Ahşap mimaride tomrukların veya kerestelerin içine derin çentikler açılarak, çandı tekniği ile oluşturulan dörtgen kasnak, bir temel oluşturur.
Temeli olmadan inşa edilen yapılar, iri taşların üzerine kasnakların yerleştirilmesiyle sağlamlaştırılır.
Hiç çivi kullanılmaması, bu yapıların en büyük özelliği olarak biliniyor.
Çantı yönteminde kerestelerin daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması amacıyla çivi tercih edilmiyor.
Uğurlu köyü Yeni Meze Camii
Tarihi Uğurlu Köyü Yeni Meze Camii Akçakoca’ya 16 km mesafede bulunan Uğurlu Köyü’nde bulunmaktadır. Taş işçiliğinin güzel bir örneği olan cami 1885 yılında inşa edilmiştir.
İçinde Osmanlılardan kalma yazıların bulunduğu camii ilimizin önemli değerlerindendir.
Bahçesinde bir de su kuyusu bulunan cami çevre düzenlemesiyle de huzurlu bir ortam sunmaktadır.
Sarıçökek Camii
İlimiz Kaynaşlı ilçesi Sarıçökek Köyünde bulunmaktadır.
Orhan Gazi Dönemine ait olan camii, birinci grup anıt eser olarak tescil edilmiştir.
Çantı tekniği kullanılarak yapılmıştır.
14. yy bir Cuma Camiidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder